Utstilling – STORM, Ivan Storm Juliussen

Lørdag 25. november kl. 18:00 - Søndag 10. desember kl. 17:00

HVOR: Kinokino

ARRANGØR: Sandnes kunst- og kulturhus

ÅPNINGSTIDER I KUNSTSAL

I utstillingsperioden fra  25. november t.o.m. 10. desember

Tirsdag, onsdag, fredag kl 11.00 – 16.00
Torsdag kl 11.00 – 20.00
Lørdag kl 11.00 – 16.00, søndag 13.00 – 17.00.

OPPLEV MER: Storm i salongen
Hjertelig velkommen til en prat om kunst & kitch, å befinne seg utenfor det gode selskap og enda litt mer. Andre søndag i advent kan du høre om dette fra Juliussen selv, i samtale med kurator Karin Sunderø. Les mer/Kjøp billett

Utstilling – STORM, Ivan Storm Juliussen

Åpning lørdag 25. november kl 18.00. 
Åpning ved avdelingsdirektør ved Garborgsenteret, Inger Undheim. Kunstneren er til stede på åpningen.

Ivan Storm Juliussen er kjent for sine kystlandskap, seilskuter i storm og stille, måneskinn over havet. Innimellom også et og annet landskapsmaleri, gjerne fra Jæren. Som kunstner har han definert sin rolle, uavhengig av hva institusjoner, kritikere og kuratorer ønsker å tillegge ham av merkelapper.

Naturkreftenes voldsomheter dominerer seilskute-maleriene. I andre motiver er atmosfæren vennligere. Her oppstår ofte et stille og finstemt samspill mellom mennesker og natur.

Storm Juliussen arbeider innen et klassisk formspråk. Uttrykket kan knyttes til 1800-tallets romantiske maleri, hvor naturen også symboliserer følelsesmessige tilstander. Motivene er realistisk malt, med rikt detaljinnhold. Et av virkemidlene er patos; Her finner vi de store, sterke følelsene; Storm og stille, skipsforlis, fortapelse og redning. For Storm Juliussen er skutemaleriene fortellinger om det å leve. De kan gjerne betegnes som selvportretter: 

- Noen legger ut fra havn og seiler feilfritt gjennom livet. Andre - som meg - legger ut i livet med hvite seil. Så kommer de ut for storm, men seiler videre med brukket mast. I alle maleriene mine ligger en livsfilosofi. Motivene er verktøyene jeg trenger for å si det jeg vil.

Interessen for maritime motiver bunner i sterke naturopplevelser; Havet som alltid skifter, som gir og tar. Naturen er en kilde til stadig fascinasjon. Storm Juliussen er trofast mot sitt kunstneriske uttrykk. Han maler seilskuter fordi han synes de er vakre og fordi de for ham symboliserer livet.

På kritikken om at han ikke har et relevant samtidsperspektiv i uttrykk og innhold, svarer han at han ser seg som en kunstnerisk tradisjonsbærer. Han mener også at siden han arbeider her og nå, kvalifiserer dette til å beskrive maleriene som hans form for samtidskunst.

  • Kuratoren veit det blir kontroversielt. Men galleriet har bestemt seg for å bli det fyrste som stiller ut verk av Ivan Storm Juliussen. Les saken på Aftenbladet.no

OPPLEV MER: Storm i salongen
Hjertelig velkommen til en prat om kunst & kitch, å befinne seg utenfor det gode selskap og enda litt mer. Andre søndag i advent kan du høre om dette fra Juliussen selv, i samtale med kurator Karin Sunderø. Les mer/Kjøp billett

Om utstillingen:

Som offentlig institusjon har Kinokino kunstsal et ansvar for å presentere en variasjon av kunstuttrykk, kunstretninger og -ideologier for ulike publikumsgrupper. Dette har rett og slett med forvaltning av ytringsfrihet å gjøre. I mandatet vårt ligger også et ansvar for kritisk selvransakelse; Er representasjonen av kunstnere bred nok? Fanger vi opp kunstnere som faller utenfor den gjengse oppfatning av hva samtidskunst er? Vi tror dessverre at det ikke bare er vår institusjon som må svare tja eller rett og slett nei på disse spørsmålene.

Vi vet at beslutningen om å vise verk av Storm Juliussen er kontroversiell, noe han selv var den første til å kommentere da han ble spurt om å stille ut. Men valget bygger på faglig nysgjerrighet og det forholdet at han - i vårt distrikt – stiller i en særklasse som representant for kunstnerisk utakt: Storm Juliussen har til dags dato ikke hatt utstillinger i offentlige gallerier, tross sitt mangeårige virke. Han har en særpreget, personlig stil som har høstet massiv kritikk fra kunstfeltet. Hans taterbakgrunn gir ham dessuten erfaring med å tilhøre en

kulturell og etnisk minoritet. En erfaring som renner som en understrøm gjennom hele kunstnerskapet.

Blant spørsmålene vi som institusjon stiller oss er hva det er ved hans arbeid som begeistrer så mange publikummere, og samtidig vekker slik kollektiv, negativ respons blant kritikere? Vi lurer på om det kan finnes en posisjon mellom disse ytterpunktene og inviterer til en samtidskunst-opplevelse utenom det vanlige.

Vi ønsker å vise en utstilling hvor motivene tilhører en tilbakelagt historisk periode, men hvor kunstnerens tenking tilhører samtiden. En utstilling hvor kombinasjonen av motiv og kunstnerisk språk er et bevisst valg for hvordan Storm Juliussen ønsker å kommunisere med sitt publikum:

- Måten jeg maler på er en motkraft til mye av samtidskunsten. Jeg vil gi folk en estetisk og sanselig opplevelse, noe de har glede av. Folk skal først se maleriene med «sitt indre øye», dernest med de to andre.

Det krever mot å kreve den plassen Storm Juliussen har inntatt, for det innebærer å tåle sterk motstand fra dem med definisjonsmakt. Som institusjon kan det å velge Ivan Storm Juliussen som utstiller også fort høste storm. Derav utstillingens tittel.

For å realisere utstillingen har vi lånt inn verk fra en rekke private eiere og virksomheter. Vi takker alle for generøse bidrag, uten disse kunne ikke utstillingen vært realisert. Utvalget er gjort i samarbeid med Storm Juliussen og gir et innblikk i hans mangeårige virke.

Ivan Storm Juliussen 
F. 1945 Kunstner og musiker

Kilder:

Juliussen, Ivan Storm. En taters bekjennelser. Ålgård: Dreyer Bok AS, 2013.
Dag E. Thorenfeldt. Storm und Dag, Time:Melvær & Lien Idé-entreprenør BRA7, 2003.
Grøtvedt, Paul. For fulle seil: Marinemaleriet i norsk billedkunst. Oslo: J.M. Stenersens Forlag A.S, 1999.
«Mitt liv som tater» – NRK-intervju med Ivan Storm Juliussen Fintland, Ola. «30 år med Storm i Klepp rådhus». Stavanger Aftenblad, 13.11.2015. Nerheim, Ole. «Suksess på Jæren, 26 malerier solgt på én time». Rogalands Avis, 12.11.2015. Sandelson, Solveig Grødem. «Typisk norsk». Stavanger Aftenblad, 6.12.2007. Storm Juliussen medvirker også i NRKs serie «Cowboyen og kongen»

OPPLEV MER LØRDAG 25. NOVEMBER KL 19:30 

Etter utstillingsåpningen, kan du få med deg konsert med bandet Skamskutt. Skamskutt er et rock/ blues / countryrock band, som består av Oddvar "SOL " Solheim på gitar, Bright Owe Ognedal gitar/ vokal, Ivan Storm Juliussen på bass. Torstein Kyllevik på trommer og Arvid Tjelta på vokal. Les mer

ÅPNINGSTIDER I KUNSTSAL i utstillingsperioden fra  25. november t.o.m. 10. desember

Tirsdag, onsdag, fredag kl 11.00 – 16.00, torsdag kl 11.00 – 20.00, lørdag kl 11.00 – 16.00, søndag 13.00 – 17.00.