RESIDENS OG PRODUKSJON

 

 

RESIDENS

Helt siden RAS ble opprettet i 2007 har residens og samproduksjon vært vår kjerneaktivitet. Å skape en forestilling krever resurser som svært få dansekunstnerehar tilgang til som store gulvflater, teknisk utstyr og et produksjonsapparat. Derfor erde regionale kompetansesentrene som RAS helt avgjørende for at dans skapes i Norge. Fremover ønsker vi å utvikle tre format som kunstnere kan søke avhengig av hvor de er i en kunstnerisk prosess og hvilke behov de har.

Vi har en lang rekke samproduksjoner bak oss, og nå er vi klare for å satse enda mer på residensprogrammet vårt ved å gjøre det søknadsbasert igjennom åpne utlysninger. Dette gjør vi for å nå bredere ut i feltet, komme i kontakt med kunstnere som kanskje befinner seg i vår blindsone og ikke minst gjøre vår aktivitet mer transparent.

Small: en lavterskel residensordning som utelukkende tilbyr studio. Dette kan være aktuelt hvis man ønsker å prøve ut en idé på et tidlig stadium i en prosess, eller ønsker å teste ut bevegelsesmateriale som enda ikke er knyttet til et spesifikt prosjekt.

Medium: et alternativ hvor vi legger inn litt flere ressurser i starten av et residensopphold i form av teknisk bistand og et enkelt teknisk oppsett. Som i small- formatet jobber man forholdsvis selvstendig, men med mulighet for å bruke litt utstyr og bistand i form av tekniker og produsent.

Large: dette er det som kalles en samproduksjon. Det vil si at RAS gir støtte til og bidrar til realiseringen av et prosjekt som siden vises på våre scener. RAS går inn med midler i form av honorar, teknisk bistand, kommunikasjon og produksjonstjenester.

Vi jobber på spreng for å få på plass et skreddersydd residensprogram som skal løfte og styrke dansens vilkår for produksjon.

 

Vinner av Heddaprisen Beste danseforestilling 2023 – Batty Bwoy av Harald Beharie 
Harald Beharie, co-produksjon Dansens Hus og Regional arena for samtidsdans (RAS) – spilt på Sandnes Kulturhus. https://www.heddaprisen.no/nominerte/2023

 

STUDIOVISNING

RAS har flere danserkunstnere i residens på Sandnes kunst- og kulturhus sine scener. Etter noen ukers arbeid åpner koreografene dørene for visning av sitt foreløpige arbeid. Her gis publikum mulighet til å få et mer konkret innblikk i hvordan en danseforestilling blir til.

 

OPEN CALL TIL REGIONENS DANSERE OG MUSIKERE

Samarbeidet mellom RAS og Stavanger Kammermusikkfestival fortsetter i 2024. Da er tiden igjen inne for en Open Call hvor vi inviterer profesjonelle dansere, koreografer og musikere til å søke om prosjektstøtte for å skape årets barne- og familieforestilling i Sandnes i forbindelse med Stavanger Kammermusikkfestival 2024. Les mer