Utstilling – Damselfrau, Magnhild Kennedy

Lørdag 20. januar kl. 14:00 - Søndag 17. mars kl. 17:00

HVOR: Kinokino

ARRANGØR: Sandnes kunst- og kulturhus

Gratis inngang

ÅPNINGSTIDER KUNSTSAL

TORSDAG: 16.00 – 20.00
LØRDAG: 11.00 – 16.00
SØNDAG: 13.00 – 17.00

UTSTILLINGENE HAR GRATIS ENTRÉ!

Skoleklasser og andre grupper er hjertelig velkommen. Vi gjør oppmerksom på at omvisning må bestilles spesielt.

Kontakt: Karin Sunderø, mobil 922 54 005
E-post: karin.sundero@sandnes-kulturhus.no

Med ønske om gode kunstopplevelser

Utstilling – Damselfrau, Magnhild Kennedy

OM UTSTILLINGEN

Masker og filmarbeid

Magnhild Kennedy arbeider med masker som autonome (selvstendige) kunstverk, så vel som handlingsobjekter. For henne handler imidlertid maskene mest om den situasjonen som oppstår mellom verk og betrakter, heller enn et bestemt tema eller en formkategori. Hun beskriver masken som et møtested mellom det teatralske uttrykket, betrakteren og kunstneren. En gjenstand for gjensidig projeksjon av hverandres opplevelser. 

Kennedy arbeider intuitivt og planlegger sjelden hvordan maskene skal se ut før hun begynner å lage dem. Hun lar seg heller lede av fantasien og materialene hun har for hånden gjennom produksjonsprosessen. Verkene får slik sin form og karakter gjennom en «lek» mellom objekt og kunstner.

Bakgrunnen for at hun begynte å arbeide med akkurat masker, var behovet for egen utkledning til et maskeball i London:

«Jeg sydde en blondebit sammen med en annen blondebit. Det var noe som var så tilfredsstillende med nettopp å lage en maske. Det er jo den ultimate overdrivelse å putte noe midt i fjeset.»

Kunstneren var i utgangspunktet ikke spesielt interessert i masker som sjanger eller kategori, men ble fascinert av materialer og hvordan hun kan organisere dem på et lite område, slik at de til slutt, sammen, kommuniserer noe.

Prosessen med å skape en maske starter med å lete etter materialer som interesserer henne, det kan like godt være et antikt klesplagg som en pompong eller en billig plastgjenstand. Hun lager ikke skisser på forhånd, men former masken ut fra de materialene hun vil bruke, med inspirasjon fra blant annet filmer, fra kostymedrama til science fiction. Det kan ta fra én dag til flere år før hun anser en maske som ferdig.

Kennedy syr og gjør alt arbeidet for hånd, og lager masker både som selvstendige verk og som bærbar kunst. Maskene hennes er sjangeroverskridende, i den forstand at de er kunsthåndverk og smykkekunst med trekk fra både scenografi og mote. Så har da også flere norske og utenlandske sangere og kunstnere, som Erykah Badu, Beyoncé, Daphne Guinness, Anneli Drecker og Lisa Lie, brukt maskene videoer og forestillinger.  

Magnhild Kennedy (født Magnhild Rønning Skjerve) er en norsk kunstner og kunsthåndverker, bosatt i London. Hun er best kjent under kunstnernavnet Damselfrau, som hun har brukt siden 2007, da hun begynte å lage masker som bærbare kunstverk.

Kennedy er oppvokst i et hjem der begge foreldrene var billedkunstnere, og hun kaller dette sin opplæring. Hun har ingen formell utdannelse som maskemaker, men har utviklet uttrykket og lært håndverket underveis i den skapende prosessen; ved å studere gamle sømteknikker på plagg i museer; se på YuTube-veiledninger og prøve og feile.

Kunstnernavnet er sammensatt av det engelske «Damsel» (ugift kvinne) og tyske «Frau» (gift kvinne), et selvmotsigende navn hun selv tolker som «gift med seg selv».

Maskene og draktene startet som et hobbyprosjekt, men er nå blitt objekter og plagg som vises på utstillinger, nettsider og i tidsskrifter. De brukes også av andre kunstnere, som del av deres prosjekter. Kennedy har stilt ut ved en rekke betydningsfulle visningssteder over hele verden. I 2019 viste hun arbeidene i Nordenfjeldske kunstindustrimuseum i Trondheim, men det er første gang hun stiller ut i vår region.  

I tillegg til at hun viser maskene på utstillinger, er de presentert i internasjonale kunst-, mote- og andre fagtidsskrifter som Vanity Fair, Vogue og Forbes. Hun har samarbeidet med Louis Vuitton og lager også masker på oppdrag.

Kennedy er medlem i Norske kunsthåndverkere.

Se innslag på Dagsrevyen NRK

https://www.instagram.com/damselfrau/?ref=kampfire&hl=nb

DAMSELFRAU.COM