UTSTILLING – Løst inventar, Eline Mugaas

Lørdag 20. april kl. 14:00 - Søndag 11. august kl. 17:00

HVOR: Kinokino

ARRANGØR: Sandnes kunst- og kulturhus

Gratis inngang

ÅPNINGSTIDER KUNSTSAL

TORSDAG: 16.00 – 20.00
LØRDAG: 11.00 – 16.00
SØNDAG: 13.00 – 17.00

UTSTILLINGENE HAR GRATIS ENTRÉ!

Skoleklasser og andre grupper er hjertelig velkommen. Vi gjør oppmerksom på at omvisning må bestilles spesielt.

Kontakt: Karin Sunderø, mobil 922 54 005
E-post: karin.sundero@sandnes-kulturhus.no

Med ønske om gode kunstopplevelser

UTSTILLING – Løst inventar, Eline Mugaas

OM UTSTILLINGEN

Tid preger objektene i utstillingen «Løst inventar». Hyllen har ikke lenger evnen til å bære noe. Det er ikke lenger mulig for persiennen å repetere bevegelsen opp – ned. De siger begge faretruende mot gulvet, som var de for slitte til å kjempe mot tyngdekraften. Materialtretthet og kroppens forfall blir anskueliggjort i objekt etter objekt, som en nedovervendt bevegelse hvor noe henger, blir slappere, skjener ut. Det er en oppsmuldring av noe som en gang var fast, strukturert.

Eline Mugaas’ utstilling viser en rekke skulpturelle objekter av papp, papir, strie og sement.
Objektene signaliserer forfall, men idealiserer det ikke. De står som metaforer for en kroppslig og mental tilstand, hvor man uvegerlig må ta stilling til om dette er noe som angår en selv. Noe man vil kjempe imot, eller akseptere, med den friheten det kan innebære; Friheten til ikke lenger å kjempe imot, til å akseptere at tiden som går også angår meg.

Objektenes funksjon som metafor for det kroppslige understrekes også i ordkolonnen «Løst inventar»:

ArmHULE
BekkenGULV
BrystKASSE
BeinPLATE
GaneTAKET
HjerteKAMMER
HåndFLATE
KapillarVEGG
MuskelBJELKE
NeseSKILLEVEGG
RyggSØYLE
SpiseRØR
TåreKANAL
ØreGANG
ØyeKROK


Det er som om ordene former en skulptur; En ryggvirvel eller en søyle, hvor det kroppslige står i myk og sårbar kontrast til de hardere, bygningsmessige konstruksjonene, uttrykt i minuskler og KAPITELER.

I denne sammenkoblingen av natur og det konstruerte oppstår en forståelse av sammenheng: At alt inngår i en syklus hvor tiden også har en formende rolle. Vi fødes, lever, forvitrer og dør, både vi mennesker og det vi skaper og omgir oss med.

Eline Mugaas (f. 1969) er en av landets mest markante kunstnere. Hun er bosatt i Oslo og arbeider hoved¬sakelig med fotografi, collage og skulptur. Mugaas har stilt ut ved en rekke betydningsfulle visningessteder, bl.a. Astrup Fearnley Museet, Nasjonalmuseet, MoMa, Malmö Konsthall, Kunstnernes Hus, Kunsthalle Zürich, Bergen Kunsthall, White Column N.Y., Kunsthall Oslo, Munch¬museet i bevegelse, Trondheim Kunst¬museum, Kristiansand Kunst¬hall, Sørlandet Kunst¬museum, Museum of Contemporary Art Novi-Sad, Haugar Kunst¬museum, I 2013 kuraterte kunstnerkollega Elise Storsveen og Mugaas utstillingen «Hold stenhårdt fast på greia di - Kunst og kvinnekamp 1968-1989» på Kunsthall Oslo. Mugaas har jobbet tett med billed¬kunstneren Siri Aurdal (f. 1937) gjennom 10 år. Prosjektet har omfattet flere utstillinger, bokutgivelser og en gjenreising av Aurdals skulptur «Bølgelengder» på bl.a. Veneziabiennalen (2017), før den fikk per¬manent plass i det nye Nasjonal¬museet i 2022. Eline Mugaas mottok Lorck Schives Kunstpris 2019.

Utstillingen har mottatt støtte fra Billed¬kunstnernes Vederlags¬fond og Kulturrådet.