Kunstfilm – Perugino

Søndag 16. juni kl. 17:00

HVOR: Kinokino
VARIGHET: 80 min
PRIS: fra 129,- til 159,--
ARRANGØR: Sandnes kunst- og kulturhus

PRAKTISK INFORMASJON KINOKINO

Arrangementet starter presis. Kafeen i 1.etg åpner 1 time før arrangementstart.

Ved arrangement i Sal1 åpner dørene inn til salen 1 time før start. I sal1 er det også bar hvor du kan kjøpe drikke og snacks.

Du viser billetten ved inngang til salen. Om du har mobilbillett bør den lastes ned før inngang for å unngå kødannelse.

Kunstfilm – Perugino

OM FILMEN

Nå kan du se filmen som gjenoppretter en av de mest elskede, brilliante malerne i sin tid til den rollen han fortjener i kunsthistorien. 500 år etter hans død, samsvarende med de mange feiringene som hedrer ham, og i forbindelse med den store utstillingen ved Umbria National Gallery i Perugia, kom PERUGINO. EVIG RENESSANSE til kinoer. 

Filmen er produsert av Ballandi og regissert av Giovanni Piscaglia, regissør av Van Gogh. Of Wheat Fields and Cloudy Skies og Napoleon. In the name of Art, historie av Piscaglia, Marco Pisoni og Filippo Nicosia. Dokumentarens spesielle gjest, Marco Bocci, følger utviklingen av en kunstner som balanserer mellom to verdener: på den ene siden arkitekturen til Piero della Francesca, som var avgjørende for hans utvikling, og på den andre hans tiltrekning for kunst og hans læretid ved Verrocchios verksted i Firenze.

Pietro di Cristoforo Vannucci (c1448 - 1523), kjent som Perugino, ble født i Città del Pieve nær Perugia, på midten av 1400-tallet. Han begynte å jobbe i Perugia, men flyttet til Firenze hvor han jobbet i Andrea del Verrocchios blomstrende verksted. Han hadde Leonardo som kollega og Rafael som elev. Denne dokumentaren undersøker Peruginos historie fra begynnelsen, fra hans første mesterverk i Perugia, som "The Adoration of the Magi" ved National Gallery in Umbria, til verkene som helliget ham som kunstner i Roma, Firenze og over hele Italia, fromme malerier av ekstraordinær skjønnhet og harmoni, som så mange malere etter ham modellerte sitt arbeid etter.

Publikum vil bli ført på en guidet oppdagelsesreise av kunstnerens harmoniske verk: en perfekt balanse mellom menneske og natur, realisme og idealisme, som sett i malerier som "The Delivery of the Keys" i Vatikanets Sixtinske kapell, "Lamentation over the Dead Christ" i Galleria Palatina i Firenze, "Pietà" og "Agony in the Garden" i Uffizi Gallery.

Perugino oppfant komposisjoner og ikonografier som satte standarder, han spredte en ny idé om kvinnelig skjønnhet gjennom sine Madonnaer, og skapte ekstraordinære freskesykluser som de i Collegio del Cambio i Perugia. På 1480-tallet nøt Perugino stor berømmelse både i Firenze og Perugia. Han hadde til og med to verksteder og var mye etterspurt ved store italienske hoff. Hvor enn hans kunst gikk, ble lokale malere påvirket av den, og dens uttrykk spredte seg.

Proporsjonene av dette fenomenet var sammenlignbare bare med det som tidligere hadde skjedd med Giotto og hans kunst. Men tidene forandrer seg, og ved begynnelsen av 1500-tallet begynte store kunstgenier som Rafael, Leonardo og Michelangelo å vinne terreng. Deres oppfinnelser overskygget Peruginos berømmelse, og i de siste 20 årene av hans lange liv ble kunstneren tvunget til å trekke seg tilbake til sitt hjemlige Umbria, der han malte mesterverk som "The Adoration of the Magi" i Città della Pieve og "The Martyrdom of St. Sebastian" i Panicale. Han døde av pest i 1523 i Fontignano, med en pensel i hånden. Etter hans død ble Peruginos geni og betydning overskygget, glemt, misforstått. På den ene siden på grunn av Rafael, eleven som nådde uovertruffen perfeksjon, og på den andre på grunn av Giorgio Vasari: den store kunstbiografen som i sin bok "Lives..." anser Perugino som en tolkning av en utdatert fortid og, i hans ønske om å opphøye en ny generasjon av kunstgenier, spredte negativ anskuelse som ville vare i århundrer.

Målet med denne dokumentaren er å gjenopprette Perugino til sin rettmessige plass i kunsthistorien, og fremheve hans innovasjoner, fortjenester og karakter, nøyaktig 500 år etter hans død. Dokumentaren vil også se nærmere på hvordan to rom helt dedikerte til kunstneren er blitt satt opp ved Umbria National Gallery, og den vil blant annet også snakke om restaureringen av noen av hans verk.

Takket være imponerende opptak og deltakelse av eksperter som kunsthistoriker Marco Pierini, GNU-kurator Veruska Picchiarelli, koreograf og danser Virgilio Sieni, professor i arkitekturhistorie ved Universitetet i Firenze Emanuela Ferretti, og direktør for Uffizi Gallery i Firenze Eike Schmidt, fremhever PERUGINO. EVIG RENESSANSE de distinkte egenskapene og den grunnleggende rollen kunstneren spilte i renessansens historie.

Det er en reise gjennom Italia for å oppdage hans store mesterverk: fra freskoene i Sixtinske kapell til de to rommene helt dedikert til ham ved National Gallery in Umbria, fra Collegio del Cambio, Statsarkivet i Perugia, Augusta-biblioteket, San Severo-kapellet i Cerqueto, så vel som Oratory of Santa Maria dei Bianchi og katedralen for helgene Gervasio og Protasio i Città della Pieve, kirken San Sebastiano i Panicale, kirken Santa Maria dell'Annunziata, Palatina-galleriet, Uffizi, Galileo Galilei-museet, Cenacolo del Fuligno-museet, Liceo Michelangiolo, Statsarkivet i Firenze, San Marco-biblioteket i Firenze, og Pinacoteca i Bologna.