Kunstfilm – Borromini and Bernini

Lørdag 13. april kl. 14:00

HVOR: Kinokino
VARIGHET: 102 min, grunnet tekniske problemer vises filmen med engelsk/italiensk tale og engelsk tekst der det snakkes italiensk
PRIS: fra 129,- til 159,--
ARRANGØR: Sandnes kunst- og kulturhus

PRAKTISK INFORMASJON KINOKINO

Arrangementet starter presis. Kafeen i 1.etg åpner 1 time før arrangementstart.

Ved arrangement i Sal1 åpner dørene inn til salen 1 time før start. I sal1 er det også bar hvor du kan kjøpe drikke og snacks.

Du viser billetten ved inngang til salen. Om du har mobilbillett bør den lastes ned før inngang for å unngå kødannelse.

Kunstfilm – Borromini and Bernini

OM FILMEN

På grunn av tekniske problemer vises filmen med engelsk/italiensk tale og engelsk tekst der det snakkes italiensk

Dette er historien om en arkitektonisk revolusjon utført av et ensomt geni som for alltid endret Romas utseende. Han tok et personlig oppgjør med konvensjon og fordommer, hadde ydmykhet til å lære av fortiden for å oppfinne fremtiden, og mot til å forfølge en idé samtidig som han betalte prisen i fulle drag.

Borrominis stil er gjenkjennelig, eksentrisk, annerledes: den skiller seg fra samtidens, og utstråler en streng åndelig autoritet med stadige allusjoner som fremkaller det uendelige. Men dette er også historien om den mest kjente rivaliseringen mellom kunstnere gjennom tidene, rivaliseringen mellom Borromini (1599-1667) og Bernini (1598-1680).

Men fremfor alt er dette historien om den indre rivaliseringen Borromini opplevde: han var et geni så knyttet til sin kunst at han gjorde det om til en demon - en demon som fortærte ham innenfra, til han ble drevet til å velge døden og gjøre en dramatisk gest for å vinne evigheten.

Francesco Borromini var knapt 20 år gammel da han kom til fots fra Milano til Roma, der han forlot foreldrene og jobben som en ydmyk steinhugger ved Duomo for å forfølge drømmen om å jobbe på den mest prestisjetunge byggeplassen i sin tid, 'Fabbrica di San Pietro'. Det var i 1619, og Roma var sentrum for vestlig kunst, 'the place to be' for enhver maler, skulptør eller arkitekt som søkte berømmelse og betraktet Michelangelo som mesteren.

Dette er historien om Borromini, en ung mann født i Ticino som flyttet dit kunstens hjerte slo. Han ble elev av Carlo Maderno, som tok ham inn som assistent og var som en far for ham. Han privatiserte seg for å forfølge en drøm, ble som ett med sin kunst, der hans eneste ambisjon var kampen for å etablere seg og lykkes.

I dokumentaren BORROMINI OG BERNINI. UTFORDRINGEN FOR PERFEKSJON vandrer vi gjennom Romas gater, inkludert Barberini-palasset, Peterskirken, San Carlo alle Quattro Fontane, Sant'Andrea al Quirinale, Oratorio di San Filippo Neri, Laterankirken, Piazza Navona, Sant'Ivo alla Sapienza, Villa Adriana i Tivoli, og helt til Paolo Portoghesis Villa-hage i Calcata, Verona, samt Borrominis grav i San Giovanni Battista dei Fiorentini, der kunstnerens levninger fortsatt ligger i dag. Den visuelle opplevelsen suppleres med rekonstruksjoner i en moderne innramming med stemmene og tolkningene av skuespillerne Jacopo Olmo Antinori, Pierangelo Menci og Antonio Lanni, samt bidrag fra eksperter involvert i filmen: kritiker og forfatter Waldemar Januszczak, arkitekt og akademiker Paolo Portoghesi, professor fra Cornell University i Roma Jeffrey Blanchard, førsteamanuensis ved University of Camerino Giuseppe Bonaccorso, kurator og kunstkritiker Aindrea Emelife, og professor i middelalder- og moderne kunsthistorie ved American University i Roma, Daria Borghese.