Utstilling – Markus Brendmoe, Det danske slott

Lørdag 17. september kl. 15:00 - Søndag 16. oktober kl. 17:00

HVOR: Kinokino

ARRANGØR: Sandnes kunst- og kulturhus

ÅPNINGSTIDER KUNSTSAL

TORSDAG: 16.00 – 20.00
LØRDAG: 11.00 – 16.00
SØNDAG: 13.00 – 17.00

UTSTILLINGENE HAR GRATIS ENTRÉ!

Skoleklasser og andre grupper er hjertelig velkommen. Vi gjør oppmerksom på at omvisning må bestilles spesielt.

Kontakt: Karin Sunderø, mobil 922 54 005
E-post: karin.sundero@sandnes-kulturhus.no

Med ønske om gode kunstopplevelser

Utstilling – Markus Brendmoe, Det danske slott

Maleri - skulptur - flagg

Hva er kunst i krisetid, er spørsmål Brendmoe adresserer i sin kunst. En samtid ute av balanse; miljøkriser, politisk korrupsjon, kriger med stadig verre utsikter for kommende generasjoner. Utstillingen i Kinokino kunstsal er ett forsøk på å ventilere kunstnerens rådvillhet om vår egen tid.

I denne utstillingen forteller Brendmoe om en lite kjent lokalhistorisk frihetskamp fra 1700-tallet. Utstillingen heter «Det danske slott». Den viser malerier, skulpturer og flagg og bygger på historien om den danske embetsmannen og tyrannen greve Avfræd Dygesen Dett.

Forvist fra Danmark til det lille tettstedet Hana ved Gandsfjorden i Norge bygget han slott og makt, med grov og kynisk misbruk av sin stilling som stattholder. Et avstumpet følelsesliv førte til sadistiske nytelser på de fattiges bekostning. Det måtte gå galt. Fire helter fra Sandnes tok saken i egne hender og fanget greven i et attentat. Med blodhevn og ofrenes ære på spill pinte de stattholderen langsomt til døde med grusomme torturmetoder.

I enkelte lokallag i Hana markeres denne hendelsen den dag i dag. Det gjøres ganske enkelt ved å henge danskeflagget på langs opp ned første søndag i juni.

Denne hendelsen er ikke lenger så godt kjent, men det kan legges til at et teaterstykke er under bearbeidelse og skal settes opp i Sandnes Kulturhus i 2025.

Markus Brendmoe (f. 1961, Oslo) er en av Norges ledende samtidskunstnere, utdannet ved Statens Kunstakademi og Atelier Warsinski. Brendmoe debuterte på Høstutstillingen i 1983, og fikk tidlig stor oppmerksomhet blant samlere. Han hadde kritikerroste utstillinger på blant annet Astrup Fearnley og Stenersenmuseet. Brendmoe har gjort seg bemerket med bilder som utforsker maleriets begrensninger og historie, blant annet i forhold til Edvard Munchs kunstnerskap. Arbeidene hans er å finne i en rekke viktige samlinger som Nasjonalmuseet, Astrup Fearnley Museet, HM Dronning Sonjas Kunstsamling, Equinor og Norsk Hydr

Velkommen til kunstnersamtale søndag 25. september kl 13.00. Mer informasjon