Utstilling – I begynnelsen var … tegningen!

Fra:Søn 23. jun kl. 12:00 Til:Søn 22. sep kl. 11:00

HVOR: Kinokino kunstsal
PRIS: -
ARRANGØR: Sandnes kunst- og kulturhus

Gratis inngang

Utstilling – I begynnelsen var … tegningen!

Eller var det likevel ordet?

KINOKINO byr på like deler ord og bilder, når en skulptør og syv av landets fineste serieskunstnere stiller ut:

Kurator: Utstillingen er kuratert av Karin Sunderø, daglig leder for Sunderø Art Gallery.

Jim Darbu – Lene Ask – Lars Fiske – Ida Neverdahl – Børge Lund – Sindre Goksøyr – Bjarte Agdestein, Ronald Kabícek og Endre Skandfer (Krüger & Krogh) og John Arne Sæterøy (Jason).

Fra å bli oppfattet som lettbent underholdning, er tegneserier og grafiske romaner nå akseptert som en egen kunstform, hvor bilde og tekst samhandler i å gi mening til fortellingen. I de senere årene har norske kunstnere markert seg nasjonalt og internasjonalt med utgivelser av svært høy kvalitet.

Utstillingen i KINOKINO tar sikte på å presentere et tverrsnitt av norsk seriekunst, med smakebiter fra verk som formidler dypt alvorlige tema, samfunnskritikk, underfundig moro og rykende action.Utstillingen viser seriekunstnernes arbeid, fra originalskisser til ferdig trykkede striper og boksider. Arbeidsmetodene varierer fra god gammeldags blyant og penn til digitale verktøy, og der noen arbeider med en og en rute ad gangen, tegner andre hele siden under ett. Publiseringsplattformene varierer også, fra Instagram til avisstriper og bøker, noe utstillingen speiler.

I tillegg til tegneseriene viser utstillingen populærkunst-inspirerte skulpturer og trykk.

Som en ekstra bonus til publikum har vi inkludert tre lokale kunstnere som har markert seg sterkt i de senere årene; Ida Neverdahl, Børge Lund og Lene Ask.

Velkommen til finissage for tegneserieutstillingen, og kunstnermøte med den anerkjente tegneserieskaperen Sindre Goksøyr.Møt ham i samtale med Eivor Vindenes fra Leser søker bok. Introduksjon ved kurator Karin Sunderø. Arrangeres i samarbeid med Kapittel.


Kunstnerne:

Jim Darbu en prisvinnende kunstner. Han er utdannet keramiker, men lager skulpturer i en rekke materialer. Kunstnerens uttrykk er påvirket av populærkulturen, med film, tegneserier og videospill som inspirasjonskilder. På tross av at Darbus arbeid utvilsomt har komiske aspekt, reflekterer de også dypt menneskelige forhold, som speiler våre eksistensielle behov og indre ønsker. Kunstneren ikler seg her narrens klassiske rolle; han avslører en ofte ubehagelig sannhet, mens han smiler og slår vitser.

Børge Lund er kunstneren bak den humoristiske tegneserien Lunch, som i dag utgis i 90 aviser og blader, i åtte land. Handlingen i Lunch er lagt til et kontormiljø, men hva bedriften egentlig produserer, er ukjent selv for kunstneren. Stripene beskriver kjente problemstillinger, gjennom et persongalleri som definitivt er gjenkjennelig for de fleste arbeidsplasser. Serien har mottatt en rekke priser, og er hittil kommet ut i ni bøker, i tillegg til et eget blad.

Ida Neverdahl har på kort tid etablert seg som en markant seriekunstner og illustratør, med bokutgivelser i flere land. Spesielt er hun kjent for stripeserien Gelé. Kunstneren blander virkelighet og fantasi på grenseløst vis, i en fargerik og til dels naivistiske stil. Fortellingene er surrealistiske og preget av sterke kvinneskikkelser med bein i nesa og steke meninger. Stilen er sprelsk, i kunstnerens magiske verden finnes både himmel og helvete, balansert mot en dose hverdagsrealisme.

Sindre Goksøyr er tegneserieskaper, illustratør og bildekunstner. Han har gitt ut flere kritikerroste bøker for voksne og barn, og har levert bidrag til en rekke aviser og tidsskrifter. Motivkretsen er ofte en satirisk og surrealistisk lek med hverdagens absurditeter og populærkulturelle klisjeer. Stilen er lett gjenkjennelig, preget av en bisarr humor og befriende galskap, gjengitt i rene tusjstreker og klare fargeflater. Enten han tolker lyden av et band, en vibe eller følelsen av å være menneske, alene eller i en mengde, skildrer Goksøyr den med empati og varme.

Lene Ask er fotograf, illustratør, tegneserieskaper og barnebokforfatter. Som tegneseriekunstner debuterte hun med prisvinnende Hitler, Jesus og farfar. Utstillingen viser originaltegninger og Asks håndtegnede kopier av brev, fra boken Kjære Rikard og brevvekslingen mellomdikterenOlav H. Hauge og Bodil Cappelen. Kjære Rikard forteller den sanne historien om misjonærsønnen Rikard Jakobsen. Boken tar opp viktige temaer om ansvaret foreldre har for barn de setter til verden, sett opp mot kallet om å virke på misjonsmarken. Samlet viser illustrasjonene i utstillingen en stor fortelling, om sorg, savn, vennskap og kjærlighet. Videoen fra De siste vitneneformidler den grenseløse frykten mennesker på flukt bærer med seg.

Lars Fiske betraktes som en av landets mest betydningsfulle seriekunstnere. Gjennom årene har han utviklet og opparbeidet en særegen, stilisert tegnestil, der perspektiver og proporsjoner er forvrengt. Pompøs selvopptatthet i den litterære og kunstneriske verden er tema i flere av seriene, og også det arbeidene til Fiske fokuserer på i denne utstillingen. Sammen med forfatter og kunstner Steffen Kverneland har Fiske utgitt fembindsverket Kanon, med fokus på Edvard Munch, Kurt Schwitters, George Grosz, Charles Mingus, Ozzy Osbourne, Kasimir Malevitsj, Keith Richards, Hans Jæger – og seriekunstnerne selv. Her viser vi tegninger fra Fiskes historier om den falske poeten Matje og kunstner Kurt Schwitters og den radikale tyske tegneren og maleren George Grosz.

Krüger & Krogh-albumet Brennpunkt Oslo(BPO)slo ned som en bombe i tegneseriemiljøet da den ble utgitt i 2014. Kunstnerne Ronald Kabícek, Endre Skandfer og Bjarte Agdestein var relativt ubeskrevne blad innen tegneseriesjangeren, og dette var første gang en klassisk detektivfortelling i tegneserieformat kom ut i Norge. BPO ble nominert til fire nasjonale utmerkelser, og vant to. Krüger & Krogh-historiene finner sted i Oslo, i begynnelsen av sekstitallet og er tegnet i en realistisk stil. Jacob Krüger og Otto Krogh er spesialister i det hemmelige detektivbyrået Seksjon for Interne Saker og løser saker som synes å være uforklarlige, usannsynlige eller til og med overnaturlige. Som prosjekt er serien ambisiøs. Det tok da også ti år fra ideen ble unnfanget til det første albumet så dagens lys, og nye fire år mellom det første og det neste albumet, Spøkelseståken.

Flere av arbeidene er for salg.

Åpent 26.05 – 22.09 i KINOKINOS åpningstider

Utstillingen er et samarbeid mellom KINOKINO og Sunderø Art Gallery.