Utstilling – Dette er din by

Søndag 20. oktober kl. 14:00 - Søndag 2. februar kl. 16:00

HVOR: Kinokino

ARRANGØR: Sandnes kunst- og kulturhus og Kapittel

ÅPNINGSTIDER KUNSTSAL

TORSDAG: 16.00 – 20.00
LØRDAG: 11.00 – 16.00
SØNDAG: 13.00 – 17.00

UTSTILLINGENE HAR GRATIS ENTRÉ!

Skoleklasser og andre grupper er hjertelig velkommen. Vi gjør oppmerksom på at omvisning må bestilles spesielt.

Kontakt: Karin Sunderø, mobil 922 54 005
E-post: karin.sundero@sandnes-kulturhus.no

Med ønske om gode kunstopplevelser

Utstilling – Dette er din by

dette er din by
og min by
vår by
den er stor
den er liten
akkurat som oss

En annerledes fotoutstilling om Sandnes, med bilder tatt av fotograf Kolbjørn Rostrup og tekster av Karianne Arntzen.

Byantikvar Gro Persson åpnet utstillingen. Her kan du lese talen

I utstillingen settes et utvalg av bildene inn i en poetisk kontekst, der ord og bilde sammen får skape sin egen virkelighet. Bildene tas ut av sin historiske kontekst og blir gjort til et samtidsuttrykk og nye verk oppstår.

Bildene som presenteres kan beskrives som “hverdagsbilder” men det er også noen fotografier tatt fra spesielle kollektive hendelser, som kongebesøk, brann og sykkelløp.

Arild og Karianne har hatt en leken tilnærming til å skape dette sammen. Vi ønsker at denne generøse holdningen skal smitte over på publikum. Vi tar kunsten ned fra pidestallen og ber publikum om å blande seg inn med sine perspektiver. Dette er i tråd med utstillingens tittel – som oppfordrer til å ta eierskap til egen by. Vi oppfordrer publikum til også å gjøre utstillingen til sin.

Utstillingen er et samarbeid mellom KINOKINO Kunstsal, Arild Rostrup og Karianne Arntzen.

Kurator: Borgfrid Møen

 

Den historiske Sandnesfotografen Kolbjørn Rostrup (1921-2011) hadde sitt virke mellom 1947 og 2000. Han startet opp sin fotovirksomhet i Olav Kyrres gate 8 i 1947. Gjennom årene ble det tatt tusenvis av bilder med motiv fra industri, bymiljø, skoler, bryllup og andre private anledninger. Arkivet består av over 400.000 bilder. Kolbjørn var en kjent fotograf både i og utenfor byen. På det meste hadde han fem fotobutikker, og disse ble gradvis avviklet idet ny teknologi overtok fremkallingen. Kolbjørn likte seg ute med kameraet. Når han hadde noen bilder igjen på filmrullen etter endt oppdrag, ja – så tok han seg en tur på byen og knipset noen tilfeldige bilder.

Sønnen Arild Rostrup kom inn i bedriften i 1976, og fotobutikkene holdt det gående helt til slutten av 2015. Arild har startet jobben med å systematisere det store bildearkivet. For dette arbeidet fikk han Sandnes Kommune Kulturpris i 2017. I forbindelse med digitalisering av arkivet, kom flotte hverdagsbilder frem. Bilder som de fleste i Sandnes vil kjenne seg igjen i, selv om de er tatt litt tilbake i tid.

Karianne Arntzen er primært sangtekstforfatter, og hun har selv gitt ut to kritikerroste plater i 2007 og 2011 i vise/pop/jazzsangeren. Hun er fra Trones i Sandnes. I utstillingen «Dette er din by» har hun brukt hvert enkelt bilde som inspirasjon til å skrive personlige dikt, som i utstillingen presenteres sammen med bildene.. Karianne sin datter Julie Arntzen bidrar også med dikt.

Utstillingen står til 02. februar

 

Åpningstider i utstillingsperiodene:
Mandag-onsdag: Stengt
Torsdag: 11:00-19:00
Fredag-søndag: 11:00-16:00