UTSTILLING: DEILIG ER JORDEN – Fotoutstilling

Fredag 27. november kl. 14:00 - Søndag 20. desember kl. 16:00

HVOR: Kinokino

ARRANGØR: Sandnes kunst- og kulturhus

ÅPNINGSTIDER KUNSTSAL

TORSDAG: 16.00 – 20.00
LØRDAG: 11.00 – 16.00
SØNDAG: 13.00 – 17.00

UTSTILLINGENE HAR GRATIS ENTRÉ!

Skoleklasser og andre grupper er hjertelig velkommen. Vi gjør oppmerksom på at omvisning må bestilles spesielt.

Kontakt: Karin Sunderø, mobil 922 54 005
E-post: karin.sundero@sandnes-kulturhus.no

Med ønske om gode kunstopplevelser

UTSTILLING: DEILIG ER JORDEN – Fotoutstilling

Sliter du med julefeelingen? Finner du ikke juletrefoten? Får du ikke til sprø svor? Ble ikke julekalenderen ferdig i år heller? Syns du alt er stress? Slapp av. Fotograf Helge Skodvin viser deg hva julen egentlig handler om. Hvordan julen egentlig ser ut. På ekte.

Helge Skodvin har fotografert julen på sitt mest absurde og kommersielle gjennom flere år. For to år siden ble resultatet utgitt i bokform, med tekster av Frode Grytten. Deilig er jorden er en finger i øyet på oss alle – knallhard mot den kommersielle forsøplingen av et vakkert budskap, men forsonende i sine beskrivelser av vår varierende sans for estetikk og vår utilstrekkelighet i møte med skyhøye forventninger.

Utstillingen i kunstsalen er en fin oppvarming til julen. Her får du bekreftet at du ikke er den eneste i verden som elsker å bake, som drømmer om å rømme eller som synes det aldri kan bli nok – eller for den del for lite – julepynt.

Her finner du frisørene som hvert år klipper høytiden inn i nye juleantrekk, julenisser på geledd foran kommunale kontordører, dekk-juletreet til bilbutikken, julenisser som har oppgitt ånden… I det hele tatt. Intet tilhørende julen har vært for stort eller for lite for santa Skodvins skjeve blikk. Lik Gryttens tekster er fotoene vemodig-morsomme. For det er med Deilig er jorden som med all god humor; det er en følsomhet i prosjektet som får oss til å trekke på smilebåndet med en liten tåre i øyekroken.

Glimt fra Deilig er jorden:
Alt dette ho gjør, støvsuge, rydde, vaske, koke, bake, shoppe, handle inn, pakke inn, skrive julekort, lage adventskalender, lage lister, krysse av på lister, alt dette gjør ho for at ungane skal ha gode minne frå jula i dette huset, ja, dei skal ha dei aller beste minne frå jula i dette huset, når dei er vaksne, når dei er over middagshøgda, når dei er gamle, skal dei tenke tilbake på jula i dette huset, og då skal dei ha dei aller, aller beste minne frå jula i dette huset, og dei skal tenke tilbake på jula med glede, med kribling i kroppen, med jubel i kroppen, ho vil lære dei korleis ein skapar ekte julestemning, ho skal sørge for at dei kvar julekveld skal tenke at dette er den aller beste dagen i livet, og så skal dei gjøre det same for sine ungar, støvsuge, rydde, koke, bake, shoppe, slik at dei også får dei aller beste minne frå jula, problemet er bare at ho dei siste åra har tenkt at alt det ho gjør, det er så mykje og så utmattande at når det kjem til stykket, er ho så sliten og så på tuppa og så surrealistisk utanfor seg sjølv at ho får plutselege raseriutbrot og har ingen kontroll over kva ho seier eller gjør, særleg etter at mannen hennar fann kjærleiken på ny med ei femten år yngre kvinne på jobben, så ho må nesten medgi at totalsummen vil vere at ungane likevel ikkje får dei aller, aller beste minne frå jula i dette huset.
(Frode Grytten, Deilig er jorden)

Om kunstneren
Helge Skodvin er den alvorlige humoristen innen norsk fotokunst. Etter en BA i fotografi i London og fartstid som fotograf i Bergens Tidene, har han markert seg som skildrer av norsk hverdag, med et spesielt blikk for natur- og kulturlandskaper med sterk menneskelig tilstedeværelse.

Skodvin har et sterkt personlig uttrykk og har høstet mye oppmerksomhet for sine ulike prosjekt. Blant annet En jungel der ute, foto av en «alternativ» norsk fauna, fotoserien med norske ferjer, 240 Landscapes, hvor han har fotografert Volvo 240-er rundt om i det ganske land og A Movable Beast, smått tragikomiske bilder av utstoppede dyr som flyttes til lager fra Bergen Universitetsmuseums naturhistoriske avdeling.

Selv sier kunstneren at han er opptatt av hverdagsfenomen og hvordan Norge ser ut. Alle de visuelle kodene vi omgir oss med, fra løvestatuer foran huset til ballonger og flagg som symboliserer barnebursdager – og altså også hvordan vi pynter oss selv og omgivelsene våre i desember.

Deilig er jorden er et pågående fotoprosjekt hvor Skodvin i mange år har reist rundt om i Norge de siste syv ukene i året. Han har besøkt kjøpesenter, kontorer, frisørsalonger og solstudio. Han har sett etter julen på parkeringsplasser, ferjekaier og bensinstasjoner, alt for å fortelle oss noe om hvordan vi forbereder oss til høytiden.

Deilig er jorden har aldri før blitt vist som utstilling, og vi i Kinokino kunstsal er stolte over å være først ute.

FOTO: Helge Skodvin

Utstillingen er tilgjengelig til søndag 20. desember