Sandnes kunstforening: – Ingegjerd Mandt, Ryddegjengen

Søndag 14. august kl. 14:00 - Søndag 9. oktober kl. 16:00

HVOR: Kinokino kunstsal

ARRANGØR: Sandnes kunstforening

Sandnes kunstforening: – Ingegjerd Mandt, Ryddegjengen

Det å sanse og lytte, ble et tema for Ingegjerd Mandt under arbeidet med utstillingen til Sandnes kunstforening.

Dyr er avhengig av ørene for å overleve, så de kan være farer. De kjenner vibrasjoner i bakken og lytter, og de stiller inn ørene i rett posisjon for å fange lyden. Naturens mangfoldige sanseapparater er fascinerende og gir oss kunnskap og inspirasjon til å se etter gode løsninger, også for oss mennesker.

«Ryddegjengen/ Cohors qui munir» en serie keramiske skulpturer med ører, som uttrykk for, nettopp disse mangfoldige sanseegenskapene. De kommer fra en slags underverden og stiger opp. Kunstneren ser på dem som en gjeng som har en jobb å gjøre. Og oppgaven er å rydde, eller kanskje omforme eller gjenbruke det de finner til noen annet, eller omforme seg selv på ulike plan.

Keramikeren Ingegjerd Mandt arbeider i et organisk formspråk, noe som også kommer godt frem i disse keramiske skulpturene; formet i en leirblanding av norsk blåleire fra Sandnes og en grovere engelsk leire. En slik blanding er svært god å modellere med, den gir gode muligheter for å bygge i høyden, samtidig som den er veldig tøyelig og tåler store «strekk». Omforming ligger jo i leirens natur, da den er myk og plastisk, og kunstneren sier selv at formene vokste fram som en gjeng med raringer som bykser, snubler og danser fremover. Selv etter brenning, noe som gjør at leiren blir hard og bestandig og forandrer utseende, gir de keramiske formene inntrykk av å være i bevegelse.

«Ryddgjengen» er brent i elektrisk ovn opp mot 1100 grader, og de er brent i flere omganger med ulike begitninger og glasurer. Størrelsen på kunstverkene varierer fra 0,40 cm til 1 m i høyde.

Hva lytter vi til? Og hvordan sanser vi naturen rundt oss?
Hvordan vet alle slags organismer, bakterier og dyr hva som er riktig akkurat nå i sin verden?
Kom til Sandnes kunstforening og se disse spørsmålene kunstnerisk formulert.

Ingegjerd Mandt er utdannet kunsthåndverker fra Statens Høgskole for Kunsthåndverk og Design i Bergen. Hun har deltatt på en rekke utstillinger og har i tillegg bl.a. arbeidet som kunstkonsulent, drevet med galleri, samt undervisning/ kunstformidling. Mandt er bosatt på Kongsberg der hun også underviser som kunstfaglærer på kulturskolen.