RAS – Un-Magritt Nordseth, Dronninger

Torsdag 23. februar kl. 19:00

HVOR: Sandnes kulturhus
VARIGHET: 1 time, ingen pause. Før forestilling kl 18:30 - Tada danser i Foajé. Etter forestilling kl 20:00 - Kunstnersamtale
PRIS: fra 150,- til 250,--
ARRANGØR: REGIONAL ARENA FOR SAMTIDSDANS

FORHÅNDSKJØP SNACKS OG DRIKKE

Slik virker forhåndskjøp

Du kan nå kjøpe snacks og drikke som settes klart til deg før arrangementet. Hvis det er pause vil det kun være mulig å forhåndskjøpe til pausen.

Klikk her for å forhåndskjøpe

PRAKTISK INFORMASJON

Arrangementet starter presis. Foajé og Kulturhusbaren åpner 1 time før arrangementstart. Du viser billetten ved inngang til salen. Om du har mobilbillett bør den lastes ned før inngang for å unngå kødannelse..

RAS – Un-Magritt Nordseth, Dronninger

En feiring av den voksne danseren og en hyllest til alle dansekunstnere som har stått i dansekunsten over tid

I Dronninger møter du dansere fra 53 til 74 år. De eldste har vært ledende i norsk dans gjennom mange år, og deler sine erfaringer etter noen års opphold fra scenen. Å bringe eldre danseres fortellinger til scenerommet, gir disse en stemme og et subjekt. 

Den enkelte danser løftes frem gjennom en alternativ billedlig forståelse. Styrke, humor og sanselighet vil gi en motstemme til det sørgelige og sykeliggjorte man ofte forbinder med alder, og skal gi et etterlatt inntrykk av erfaring som en positiv ressurs og gi en inspirerende fremtidsoptimisme.

Vi lever i en usikker tid, og et godt samfunn kan måles på hvordan man håndterer de mest sårbare gruppene. Forfatteren Margareth Gulette skriver om alderisme i sin bok Ending ageism or How not to shoot old people. Hun ser på de sosiale strukturene og det hun beskriver som de sobre, subjektive påvirkningene alderismen har. Hun løfter også frem de bildene som produseres innen kunsten og i mediene, og bevisstgjør leseren rundt representasjon av alder i offentligheten.

- Sammenlignet med sexisme, rasisme eller transfobi, er alderisme den minst sensurerte og den mest aksepterte form for diskriminering. (–) Det smale nåløyefokuset på sykdom er en overveldende reduksjon av det aldrende mennesket. Det er som om det kunne forekomme menneskelige hendelser uten et følende subjekt. Margareth Gulette.
Til minne om Kathrine Tolo.

Se opptak på VimeoIntervju med Un-Magritt Nordseth, Lise Nordal og Kjersti Kramm Engebregtsen - Intervjuet er gjort i forbindelse med forestillingen i Dansens hus. Nå har du anledning til å oppleve den i Sandnes kulturhus!

Koreograf: Un-Magritt Nordseth
Dansere: Kjersti Kramm Engebrigtsen, Caroline Wahlström Nesse, Kari Anne Vadstenvik Bjerkestrand, Liv Hanne Haugen og Ingunn Rimestad
Prøveleder: Lise Nordal
Komponist: Rune Rebne
Lysdesigner: Martin Myrvold
Scenograf/videokunstner: Sabina Jacobsson
Kostymedesigner: Maren Saedi
Maske: Stig Wedvik
Lydtekniker: Benjamin Knutsen
Produsent: Cathe Sjøblom
Dramaturgisk rådgivning: Hege Randi Tørressen
Foto: Tale Hendnes/Dansens Hus
Støttet av: Fond for lyd og bilde, Fond for utøvende kunstnere, Viken Filmfond, Det Norske Komponistfond, Fond for utøvende kunstnere, Kulturrådet, Bergesenstiftelsen, Kunstnerforeningen og Oslo Kommune.
Co-produksjon: Dansens Hus
Original besetning: Lise Nordal, Kjersti Kramm Engebrigtsen, Caroline Wahlström Nesse, Kari Anne Vadstenvik Bjerkestrand og Liv Hanne Haugen
Premiere Dansens Hus 27. april 2022

OPPLEV MER
Før Dronninger vil TaDa Regionalt Ungdomskompani danse i foajeen. De starter klokken 18.30.
En koreografi utviklet i samarbeid med danserne av Therese Markhus.
Dansere: Ella Edvardsen, Hannah Aalgaard Clarke, Helene magrete Åmlid, Kristiane Berge Skaar, Vilde Tjessem. Musikk: Tanita Tikaram.

Etter forestillingen blir det Kunstnersamtale med dansekunstnerne Kjersti Kramm Engebrigtsen og Caroline Wahlström Nesse Les mer her

Filmklippet under her er fra en tidligere visning av Dronninger på Dansens Hus