RAS – Impure Company, Sacrifice While Lost in Salted Earth

Torsdag 25. mai kl. 19:00

HVOR: Sandnes kulturhus
VARIGHET: 90 min, ingen pause
PRIS: fra 150,- til 250,--
ARRANGØR: REGIONAL ARENA FOR SAMTIDSDANS

FORHÅNDSKJØP SNACKS OG DRIKKE

Slik virker forhåndskjøp

Du kan nå kjøpe snacks og drikke som settes klart til deg før arrangementet. Hvis det er pause vil det kun være mulig å forhåndskjøpe til pausen.

Klikk her for å forhåndskjøpe

PRAKTISK INFORMASJON

Arrangementet starter presis. Foajé og Kulturhusbaren åpner 1 time før arrangementstart. Du viser billetten ved inngang til salen. Om du har mobilbillett bør den lastes ned før inngang for å unngå kødannelse..

RAS – Impure Company, Sacrifice While Lost in Salted Earth

Sacrifice While Lost in Salted Earth er inspirert av det iranske språket farsi, poesi, og den tradisjonsrike lyden av Tambur, men også av Igor Stravinskijs ikoniske verk Vårofferet.

På farsi brukes begrepene janam (mitt liv), ghorbanet beram (jeg ofrer meg for deg) og fadat sham (jeg dør for deg) ofte i dagligtalen. I poesien blir å dø for kjærligheten eller å bli gal av den ofte nevnt som et av høydepunktene i livet. Finnes det paralleller til dette i det norske språket? Det nærmeste vi kommer er kanskje det urnorske begrepet dugnad. Dette høres kanskje ikke så dramatisk eller poetisk ut som den iranske versjonen, men det handler om individer som står sammen, jobber sammen og ofrer sammen for et felles gode.

Dans og musikk har alltid vært og er fremdeles en stor del av iransk kultur. Alle danser i sosiale sammenkomster, men i dag er dans som kunstform i offentligheten ulovlig. Likevel er det fremdeles mange som forsøker igjen og igjen å utvikle dansen som scenisk form, mens de opplever mildt sagt ekstrem motstand. Disse menneskene er modige og ofrer seg

Vårt mål er å skape et direkte, jordnært og konkret bevegelsesuttrykk hvor hvert enkelt individ tar en selvstendig plass og utøver sin egen fysiske ofring. Etter hvert utvides gruppen, med tiden blir vi flere og flere, og det oppstår noe hvor summen til sammen er noe større enn oss selv

Et scenerom med åtte dansere, én musiker med et eldgammelt instrument som har tre strenger, og vår mest nødvendige partner: publikum. Sammen skal vi vekke tanker, minner og fantasi.

I dagens samfunn trenger vi en slags kollektiv ofring. Alle må ofre seg som et selvstendig valg, for hvis ofring skal fungere i dag må offeret velge selv. Ofring er en konstant. Du ofrer deg ikke til døden, men du ofrer kontinuerlig noe av deg selv i livet.

Koreografi og lys: Hooman Sharifi
Utøvere: Tara Fatehi Irani, Roza Moshtaghi, Ali Moini, Ehsan Hemat, Hooman Sharifi, Sepideh Khodarahmi, Ashkan Afsharian, Masoumeh Jalalieh
Musikk: Arash Moradi
Lyd: Terje Wessel Øverland
Lys: Kristian Idar Thordal
Produsent: Rikke Baewert
Foto: Arash a Nejad, Tale Hendnes/Dansens Hus
Samprodusenter: Montpellier dans, Théâtre de la Ville - Paris, Julidans - Amsterdam, Dansens Hus - Oslo.
Støttes av: Norsk KulturrådJordens salt

Jordens salt - I “Sacrifice While Lost in Salted Earth” viser Impure Company frem det iranske folkets kamp mot ødeleggelse og usynlighet. - Scenekunst.no