På finanskrisens slagmark — Tour de Kåkånomics på Sandnes

Tor 17. okt kl. 19:00

HVOR: Kafe - KINOKINO
VARIGHET: ca 1 time. FRI ENTRÈ - ingen billetter!
PRIS: -
ARRANGØR: KÅKÅ kverulantkatedralen

Gratis inngang

På finanskrisens slagmark — Tour de Kåkånomics på Sandnes

«På finanskrisens slagmark» – samtale med Svein Harald Øygard og Mímir Kristjánsson

Velkommen til en spennende og underholdende samtale mellom Svein Harald Øygard og Mímir Kristjánsson, hvor førstnevnte forteller om da han ble sendt til Island som midlertidig sentralbanksjef under finanskrisa i 2009. Gratis inngang

De to vil ta oss gjennom historien om hvordan Island plutselig ble verdenskjent som et konkursrammet øyrike i utkanten av verden. Det er nå 11 år siden høsten 2008 og forrige finanskrise smalt til. Vi spør: Hvordan oppstår finanskriser? Hvordan kan man forutse dem? Og hvordan kommer man seg helskinnet gjennom dem?

Svein Harald Øygard er i år aktuell med boken «På finanskrisens slagmark», som blant annet tar for seg denne historien.

Kveldens arrangement er aktuell for alle med interesse for politikk og verdensøkonomiens skjulte mekanismer!

Svein Harald Øygard (født 29. juni 1960 i Drøbak i Akershus i Norge) er en norsk samfunnsøkonom og forretningskonsulent som var midlertidig sentralbanksjef på Island fra februar til september 2009.

Mímir Kristjánsson er en norsk-islandsk forfatter, journalist og politiker.

Arrangementet er en del av Tour de KÅKÅnomics, en regional turné i forkant av KÅKÅnomics – Nordens første, største og morsomste økonomifestival, 23.-26. oktober i Stavanger.

Tour de KÅKÅnomics er støttet av Rogaland Fylkeskommune. 

Arrangør: KÅKÅnomics 2019 / KÅKÅ kverulantkatedralen i samarbeid med Sandnes Kulturhus

www.kåkånomics.no / www.kverulantkatedralen.no

Omtale av boka:
Finanskriser oppstår og spiller seg ut, igjen og igjen. Det er viktig å forstå deres årsak og hvordan de kan forutsees.

Islands krise var blant de dypeste. Penger fra verdens finanssentre hadde skylt inn over øya. Nå trakk vannet seg tilbake. I andre land ble finansakrobatenes adferd holdt hemmelig. På Island kom alt ellers skjult til syne. Island tok en annen vei enn andre, dels av tvang og dels av egen vilje. En vei som viste seg å være den raskeste tilbake.

Svein Harald Øygard ble innkalt som midlertidig sentralbanksjef etter at alt hadde kollapset, som en av en håndfull «utlendinger» som noen gang har ledet et annet lands pengevesen. En lov fra 1262 måtte endres. Han kunne nå se alt fra innsiden, og oppleve penge- og verdensmaktenes spill.

Svein Harald var statssekretær da Norge hadde sin krise. Han har jobbet med makroøkonomi i ti år og i næringslivet i 25 år, med erfaringer fra et 30-talls land. Boken inkluderer erfaringene herfra, funn fra 90 intervjuer samt sammenligninger med andre lands kriser.