Kunstfilm – Tutankhamun, the last Exhibition

Torsdag 1. desember kl. 18:00

HVOR: Sal 2 - KINOKINO
VARIGHET: 78 min, Original tale med, norsk tekst
PRIS: fra 150,- til 150,--
ARRANGØR: Sandnes kunst- og kulturhus

Kunstfilm – Tutankhamun, the last Exhibition

Tutankhamon er et navn som vekker begeistring verden rundt og får oss til å tenke på hvor imponerende og mystisk oldtidens Egypt med sine pyramider og legenden om Faraos forbannelse er selv den dag i dag

Det er ikke mange mennesker som forbinder kjendisstatusen Tutankhamon har med kombinasjonen av usannsynlige hendelser i kombinasjon med en sta arkeolog som klarte å snuble over gravkammeret og gjorde faraoen til en verdenskjent sensasjon i 1922 – når massekommunikasjon var på vei til å revolusjonere verden og føre oss nærmere sammen.

Dokumentaren gir oss eksklusiv tilgang til steder som syder over av historie. Vi blir bedre kjent med det Egyptiske museet i Kairo og ser gjenstandene på nært hold. Vi får se verdens fremste eksperter i arbeid mens de jobber med å restaurere og reise rundt med utstillingen til Los Angeles, Paris og London.

Takket være et omfattende privat arkiv med bilder av skattene som ble funnet, i tillegg til original foto og film fra New Yorks Metropolitan Museum og Griffith Institute i Oxford kan publikum komme tett på noen av de mest rørende øyeblikkene i arkeologenes reise og historien om en gutt som ble oppdratt som en halvgud og som døde i en alder av 19 og lagt til å hvile i et provisorisk gravkammer.

Tutankhamon døde i 1824 f.Kr og ble fort glemt. En rekke med tilfeldige hendelser gjorde at man 3342 år etter han ble gravlagt fant hans siste hvilested. Av alle faraoene i Egypt har Tutankhamon blitt det mest kjente og gitt den unge herskeren et evig liv takket være hans kjendisstatus.

Original tale. Norsk tekst