Kunstfilm – Toves værelse

Lørdag 16. mars kl. 14:00

HVOR: Kinokino
VARIGHET: 73 min
PRIS: fra 129,- til 159,--
ARRANGØR: Sandnes kunst- og kulturhus

PRAKTISK INFORMASJON KINOKINO

Arrangementet starter presis. Kafeen i 1.etg åpner 1 time før arrangementstart.

Ved arrangement i Sal1 åpner dørene inn til salen 1 time før start. I sal1 er det også bar hvor du kan kjøpe drikke og snacks.

Du viser billetten ved inngang til salen. Om du har mobilbillett bør den lastes ned før inngang for å unngå kødannelse.

Kunstfilm – Toves værelse

OM FILMEN

Årets sterkeste danske film! Vinner av Publikumsprisen, Filmfestivalen i Haugesund 2023!

I en leilighet i København møter vi den store danske dikteren Tove Ditlevsen. Hun bor her sammen med sin ektemann, den kjente nyhetsredaktøren Victor Andreasen. Toves talent er udiskutabelt, bare ektemannens destruktive misunnelse overgår det. Tove ser rett gjennom ektemannen, og likevel tåler hun hans ydmykende oppførsel. Han er den som kontrollerer hennes rusmisbruk og gjentatte innleggelser på psykiatrisk avdeling – det eneste stedet hun virkelig finner ro til å skrive. Maktkampen deres trenger et publikum, og akkurat denne dagen venter de en lunsjgjest, den unge forfatteren Klaus Rifbjerg, som hyller Tove. Klaus tror de kommer til å snakke om litteratur, men det stemmer ikke. Toves værelse er en verbal krig satt i en leilighet.

  • "I rekken av ekteskapshelveter kommer dette høyt opp. Som tittelen antyder, befinner vi oss bokstavelig talt i ett rom. Paprika Steen, Lars Brygman, Joachim Fjelstrup og Sonja Oppenhagen er alle fullstendig lysende i Martin Zandvliets korte og kompakte film. Steen fremstiller Ditlefsen hudløst, men også slagkraftig og raffinert. Hun nyter å ta igjen overfor Victor, samtidig som situasjonen knuser henne. Brygman er helt kostelig. Det er lenge siden jeg har sett noen være så slem og hatefull på film og samtidig holde seg innenfor en slags troverdig realisme. Victor lar både Tove og Klaus gjennomgå når han tvinger dem til å iscenesette ydmykende episoder fra en reise til Studentersamfundet i Trondheim.Til tider er fornedrelsen så utspekulert at den på samme tid er frydefull og nesten ikke til å holde ut." - Aftenposten (6)
  • "Filmen er opprørande , på alle plan, men også fantastisk. Det danske språket er superbt brukt. Replikkunsten er av sjeldan kvalitet på kino, og betre skodespel får du neppe sett i år. Filmatiseringa er tredje gong Paprika Steen og Lars Brygmann går inn i rollene. Dei levandegjer karakterane på sitt nifsaste, såraste og mest ynkelege." - Klassekampen (5)
  • "Gnistrande skodespel.«Toves værelse» er ei blanding av forferdeleg og fantastisk. Eit forferdeleg innblikk i eit giftig ekteskap – men fantastisk godt utført." - Stavanger Aftenblad (5)
  • "Usedvanlig godt fra jævelskapens indre gemakker." Dagens Næringsliv

Skuespillere: Paprika Steen, Lars Brygmann, Joachim Fjelstrup, Sonja Oppenhagen
Regi: Martin Zandvliet
Foto: Camilla Hjelm
Manus: Jakob Weis
Produsent: Mikael Chr. Rieks
Produksjonsselskap: Nordisk Film Production
Lengde: 73 min
Produksjonsår: 2023
Orginalspråk: Dansk
Sjanger: Drama
Nasjonalitet: Danmark

Aldersgrense: 12 år

Filmen har en grunnstemning som er preget av spydighet og aggressjon. Den inneholder mange scener med voldsomme krangler, hvor personene roper, skriker, gråter og er ekstremt aggressive. Filmen inneholder dessuten en scene med en avstraffelse og en slåsskamp. Scenene er realistisk skildret, men da man ikke ser noen personer komme alvorlig fysisk til skade, vurderes filmen til kun å kunne virke skremmende på barn under 12 år.