Kunstfilm – Astrup – Flammen over Jølster

Tor 7. nov kl. 18:00

HVOR: Sal 2 - KINOKINO
VARIGHET: 1 time og 19 min
PRIS: fra 120,- til 120,-
ARRANGØR: Sandnes kunst- og kulturhus

Kjøp billett

Kunstfilm – Astrup – Flammen over Jølster

Forsnakk kl 17.30 før filmvisningen med Karl Johan Paulsen, som blant annet har skrevet manus til filmen sammen med regissør Pål Øie.

«Nikolai Astrup skulle vært like berømt som Edvard Munch, men verden synes å ha glemt ham – frem til nå» The Guardian 2016. 

Thure Lindhardt («Broen») personifiserer Nikolai Astrup (1880-1928), en av Norges største billedkunstnere i dette storslåtte biografiske dramaet «Astrup – Flammen over Jølster». 

Den unge Nikolai gjør opprør mot sin pietistiske prestefar. Mentoren, kommunisten Anton Fond (Dennis Storhøi) inspirerer han til å reise ut i Europa for å lære. I Paris forakter han moteriktige malerkollegaer og finner sin egen stil. Etter et halvt år med studier og et utsvevende liv reiser han våren 1902 hjem til Jølster i Sunnfjord. Her forsetter han å la seg inspirere av lokale tradisjoner, overtro og hedenske skikker. Hans fargesterke skildringer av Vestlandets frodige natur og folkeliv har vært folkeeie i generasjoner. 

De ikoniske midtsommernattbildene med sankthansbål, livsglede, dans, alkohol og erotikk er salt i sår for prestefaren og bygdas pietister. Da han gifter seg med den 15 år gamle Engel (Henriette Marø) blir det reaksjoner, men Nikolai og Engel bryr seg ikke om sladderen. De får 8 barn, og med egne hender bygger de Astruptunet som blir motiv for mange av hans mest kjente bilder.

Astrup – Flammen over Jølster tar oss med på en ferd gjennom Nikolai Astrups liv og inspirasjonen bak hans mest kjente bilder, frem til hans alt for tidlige død i 1928.

Norgespremiere 04.10.2019
Originaltittel Astrup – Flammen over Jølster
Sjanger Drama Biografi
Skuespillere Thure LindhardtDennis StorhøiHenriette Marø
Regi Pål Øie
Manus Karl Johan Paulsen Pål Øie
Produsent Einar Loftesnes
Foto Sjur Aarthun
Nasjonalitet Norge
Originalspråk Norsk
Lengde 1 t. 19 min.
Produksjonsår 2019
Produksjonsselskap Handmade films in Norwegian woods
Distribusjon Norsk Filmdistribusjon
Aldersgrense 12 år
Begrunnelse Filmen har en mørk stemning, og inneholder enkelte scener med skremmende bilder og skikkelser. Disse kan virke urovekkende på 9-åringer, og filmen får derfor 12-årsgrense.

Filmkraft Rogaland AS er samarbeidspartner og medarrangør