Filmklubben -Atlantis

Onsdag 28. september kl. 19:00

HVOR: Sal 2 - KINOKINO
VARIGHET: 1 time og 48 min BILLETTER SELGES VED INNGANG!
PRIS: fra 75,- til 75,--
ARRANGØR: KINOKINO FILMKLUBB

Filmklubben -Atlantis

BILLETTER SELGES VED INNGANG

Medlemskap kr 100,- inkl første visning. Deretter kr 80,- pr visning

Mer om filmklubben 

Følg filmklubben på Facebook


Året er 2025, og vi befinner oss i et herjet Ukraina etter en storkrig mot Russland. Krigsveteranen Sergiy jobber på et stålverk og bruker fritiden til å holde soldatferdighetene ved like. Da stålverket legges ned, begynner han å jobbe i den frivillige organisasjonen «Svarte tulipaner». Her blir han kjent med Katya, og mot alle odds begynner han å tro på at det kanskje finnes et liv etter krigen.

ATLANTIS viser individer som i en tilsynelatende håpløs og dyster verden prøver å skape orden i tilværelsen. Filmen er vakker, filmet i kontrastfylte tablåer. Og blant ruinene finnes det også ømhet – og glimt av håp.

Og i dette ligger det flere klare kvaliteter. Selv om formspråket for så vidt er gjenkjennelig, er det så absolutt en originalitet ved Atlantis. Spesielt i skildringen av et nærmest postapokalyptisk Ukraina på en ubehagelig virkelighetsnær måte – som nok skyldes et virkelighetsnært utgangspunkt. For eksempel beskriver filmen områder i landet som så og si er ubeboelige på grunn av forurensing etter krigen, noe som angivelig er en nært forestående realitet.

Handlingen heller ikke uten tilløp til klassisk dramaturgisk forløsning. Atlantis vekker uansett følelser nok, med sin særegne, stilsikre og dystre skildring av krigstraumer, maskulinitet og et skremmende aktuelt dommedagsscenario. I tillegg skal filmen berømmes for sine oppløftende glimt av håp i en verden som generelt synes fattig på både muligheter og illusjoner.

Regissør Valentín Vasyanovitsj vant Horisont-prisen på Venezia filmfestival i 2019. Han er en prisvinnende ukrainsk regissør og produsent fra Zhytomyr, og er også kjent som filmfotograf og dokumentarfilmskaper.

Denne filmen har en gjennomgående dyster stemning. Den inneholder en scene med et selvmord og flere nærgående skildringer av lik. Filmen får derfor 15-årsgrense.

• Skuespillere: Andriy Rymaruk, Liudmyla Bileka, Vasyl Antoniak
• Regi: Valentín Vasyanovitsj
• Foto: Valentín Vasyanovitsj
• Manus: Valentín Vasyanovitsj
• Produsent: Valentín Vasyanovitsj, Iya Myslytska, Vladimir Yatsenko
• Lengde: 108 min
• Produksjonsår: 2019
• Originalspråk: Ukrainsk  
• Sjanger: Drama  
• Nasjonalitet: Ukraina