UTSTILLING: Larissa Sansour – Heirloom

Lørdag 26. juni kl. 00:00 - Søndag 31. oktober kl. 00:00

HVOR: Kinokino kunstsal

ARRANGØR: Sandnes kunst- og kulturhus

UTSTILLING: Larissa Sansour – Heirloom

Se opptak fra utstillingsåpning 26. juni kl 14.00, ved Trond Hugo Haugen

PRESSE:

KunstomtaleDet er nesten ikke til å tro at Kinokino har maktet å lage denne utstillingen –Trond Borgen, Aftenbladet.no

Larissa Sansour bruker kunsten til å få ut sin frustrasjon over Israel-Palestina konflikten. På lørdag åpnet utstillingen hennes på Kinokino kunstsal i Sandnes.  Aftenbladet.no

Den palestinskfødte kunstneren interesserer seg for forholdet mellom fiksjon og virkelighet, og ikke minst for arkeologiens rolle for nasjonsbygging og nasjonal identitet. Kunstneren benytter i stor grad sci-fi-sjangerens poetiske og sanselige uttrykksmåte og har de senere årene interessert seg for dialektikken mellom myte og historie.  

I «Heirloom» (Arv) spør hun hvem som eier et folks kultur og historie og tegner et bilde av følgene okkupasjon, eksil og nedarvede traumer har på kollektive minner og identitet. Her etableres en dialog mellom den politiske situasjonen i Palestina og grunnleggende, universelle problemstillinger.

Utstillingen viser Sansours stemningsfulle, mørke science fiction-film «In Vitro». I tillegg viser vi installasjonene «And They Covered the Sky Until it was Black» og «Aerchology in Absentia», foto og videoen «In the Future They Ate from the Finest Porcelain».

«In the Future They Ate from the Finest Porcelain» inngår i en trilogi med videoene «A Space Exodus» og «Nation Estate». Triologen blir vist som et eget verk i Sal 3, Kinokino, i utstillingsperioden. 

«In Vitro» har arabisk tale og er tekstet på engelsk. De andre filmene har engelsk tale. Verkene er skapt i samarbeid med forfatteren og kunstneren Søren Lind. «in Vitro» ble første gang vist i den danske paviljongen på Venezia-biennalen i 2019.

Utstillingen er støttet av Fritt ord.

OM VERKENE:
Handlingen i «In Vitro» finner sted i Betlehem i en ikke altfor fjern fremtid. En katastrofe har tvunget byboerne til å søke tilflukt i underjordiske bunkere. Inne i en av disse bunkerne møter vi hovedpersonene, den unge Alia og hennes aldrende lærer, Dunia. Her prøver de, sammen med andre forskere, å dyrke avlinger og planter, i håp om en dag å være i stand til å gjenplante dem ute, hvis normale forhold skulle bli gjenopprettet.

Der Dunia og den eldre generasjonen opplever livet under bakken som et midlertidig eksil, er tilværelsen i bunkeren det eneste Alia kjenner til. Hun ble født i bunkeren og har aldri sett stedet hun skal bidra til å gjenoppbygge i fremtiden. Likevel husker hun detaljerte scener fra livet før apokalypsen; Hennes egne minner er delvis erstattet av historiene som er fortalt og implantert i henne.

Dialogen mellom de to kvinnene utvikler seg til en samtale om minner, hukommelse og eksil. Vil minnene som er overført til Alia være til nytte for henne når verden er ødelagt og en ny må gjenoppbygges? Er det fornuftig å hente erfaring fra fortiden, reprodusere mytene og gjenskape den verden som var?

Alias minner vises i filmen som en stor, svart sfære. Kulen er en del av hennes forestillingsverden og representerer hennes ødelagte hukommelse, fraværet av hennes egne, uavhengige minner og identitet. Under veneziabiennalen materialiserte sfæren seg som den fem meter høye, svarte, sfæriske skulpturen «Monument for Lost Time», hvor gulvet rundt var dekket med vakkert dekorerte fliser, håndmalt av en flislegger på Vestbredden, der Sansour har sine røtter. Disse vises også i filmverket, og vekker minner fra før-apokalyptisk tid.

«And They Covered the Sky Until It Was Black», «Archeology in Absentia», en serie foto og videoen «In the Future They Ate from the Finest Porcelain» inngår i utstillingen som ett verk.  Installasjonen «And They Covered» består av 1500 små romskip. Objektene henger dels fra taket og står dels utover gulvet, og fremstår nærmest som en mørk, invaderende gresshoppesverm. Med henvisning til plagene i Det gamle testamentet blir installasjonen en futuristisk dommedagsvisjon med bibelske undertoner. Verket kan ses i sammenheng med den fysiske okkupasjonen av territorier på Vestbredden – og for den del også andre steder i verden – men også i overført betydning som en invasjon av individet.

«Archaeology in Absentia» er en skulpturell installasjon, bestående av fem små kopier av ammunisjonskapsler, plassert i nisjer i visningsrommet. Hver kapsel har en plate hvor koordinater – lengdegrad og breddegrad – er inngravert. Koordinatene viser til steder i Palestina hvor håndmalt porselen med folkloristiske mønstre er gravd ned. Bombekapslene og det fraværende porselenet refererer til alle de arkeologiske gjenstandene som er blitt borte fra Palestina og også til en kulturell identitet som gjennom okkupasjon er i ferd med å forvitre.

Til disse installasjonene hører videoen «In the Future They Ate from the Finest Porcelain» og en serie foto. Bakteppe for verket er fraværet av en levedyktig fredsprosess mellom Israel og Palestina, hvor arkeologi for lengst har blitt en avgjørende faktor i territoriale tvister. I videoen reverserer hovedpersonen arkeologiske metoder, i et forsøk på å påvirke kolonialistiske fortellinger og manipulere historien. Videoen kretser dermed tematisk rundt hvordan historien til et folk kan manipuleres for å legitimere okkupasjon av kultur og areal.

Samlet bygger verkene opp under tolkningen av det manglende porselenet som metafor for en politisk situasjon og viser til en dyster fremtid, hvor begreper som nasjonal og kulturell identitet problematiseres.