DANS PÅ SKEIVÅ – Harald Beharie, Batty Bwoy

Søndag 28. august kl. 19:00

HVOR: Stor sal unummerert
VARIGHET: 75 min
PRIS: fra 100,- til 200,--
ARRANGØR: RAS/Dans på Skeivå!

Kjøp billett

Praktisk informasjon

Arrangementet starter presis. Dørene til salen åpner 15-30 min før. Foajè og kafe er åpner 1 time før arrangementet. https://www.sandneskulturhus.no/informasjon/praktisk-informasjon/

DANS PÅ SKEIVÅ – Harald Beharie, Batty Bwoy

Batty Bwoy er en solo av Harald Beharie i samarbeid med Karoline Bakken Lund, Veronica Bruce og Ring van Möbius.

Batty Bwoy er Jamaicansk slang for en skeiv eller feminisert mann og betyr “rumpegutt”.

Batty Bwoy er en forræder av det maskuline, et rovdyr, en “murderous queen» og en «flaming queen”. 

Batty Bwoy kravler, svelger, inhalerer og påkaller hensynsløs “batty energy” og et ømhjertet begjær.

Batty Bwoy stuper inn i absurde narrativ og kroppslige fiksjoner av homofob opprinnelse, og strekker seg ut i det demoniske og mytiske i disse fordrevne kroppene.

Batty Bwoy manifesterer seg som en ambivalent skapning i en kroppsliggjøring av sementerte ideer rundt skeiv svarthet, og avdekker essensen og skrekken ved Batty Bwoy.                                                

Murder Music er et kallenavn for dancehall-musikk fra Jamaica som uttrykker homofobi og oppfordrer til vold mot LHBTQ, hvor nedsettende uttrykk som Batty Bwoy, chi chi man, battyman ofte brukes. I Batty Bwoy dukker Beharie inn i de fysiske narrativene disse karakterene representerer. Hvem er de, hvordan agerer de og hva driver dem? I fortvilelse og glede påkaller arbeidet frem alle batty bwoys, battymen, sodomitter, chi-chi men, faggots, homser, pussy boys, sopere, bøger og fairies!

Arbeidet har funnet inspirasjon blant annet i homofobiske dancehall-tekster, 70-talls Giallo-filmer fra Italia, bøker av Guy Hocquenghem og Alain Mabanckou, gully queens og modige skeive stemmer som daglig kjemper mot homofobi og vold verden over.

Harald Beharie (f. 1992) er en Norsk-Jamaicansk koreograf og dansekunstner.
Hans koreografiske praksis utfolder seg i flere konstellasjoner sammen med andre kunstnere, som både koreograf og utøver. Beharie har en interesse for det upolerte, DIY (“gjør det selv”) og for risikoen av å kaste seg inn i det uventede. Med et skeivt og kritisk perspektiv stiller han spørsmål rundt normativitet og representasjon. Viktige problemstillinger i hans arbeid for øyeblikket er hvordan å åpne opp for en bevisst naivitet og leken ambivalens ved å hengi seg til den patetiske og kollapsende kroppen.

Fra 2016- 2019 var han fast ansatt i Carte Blanche. Han er en del av kunstnergruppen De Naive som har en interdisiplinær praksis som utfolder seg fra museer, gallerier, offentlige rom og ut i cyberspace. Sammen med Louis Schou ble han nominert til kritikerprisen 2020 for arbeidet Shine Utopians som premierte på Dansens Hus i 2019. Etter flere ulike samarbeid blir Batty Bwoy Haralds første soloarbeid.

Veronica Bruce og Karoline Bakken Lund er en tverrkunstnerisk utveksling som har arbeidet sammen i fem år. Deres arbeid utforsker hvordan deres respektive praksiser møtes i hybride felles verk, utarbeidet fra skulpturelle, teksturelle og performative perspektiver. Bruce og Lund arbeider kontinuerlig med ulike måter å skape sammen på i spørsmål om hva det vil si å samarbeide, også i ulike konstellasjoner, roller og kontekster. De har tidligere hatt soloutstillinger på blant annet Interstate Projects i New York og Destiny’s Atelier i Oslo. Nylige arbeid inkluderer performanceverket the Tomb på NADA Miami og videoverket A Movement for Sanna Helena Berger og plateselskapet Cherche Encore.

Karoline Bakken Lund er utdannet innenfor kunst og tekstildesign på Oslo Met, Kunsthøgskolen i Oslo og Bergen. Hun har tidligere vist arbeider Island Express i samarbeid med De Naive på Dansens Hus og Oktoberdans i Bergen og Shine Utopians med Harald Beharie og Louis Schou på Dansens Hus i Oslo.

Veronica Bruce er utdannet i kunst fra Central Saint Martins i London og i dans og koreografi fra Skolen for Samtidsdans i Oslo. Hun har tidligere vist arbeider som Ringblom på Black Box teater Oslo, Bløtkokt på Les Urbaines Lausanne og Kunstneres Hus med Black Box Teater, og Soft, Interlude på Bergen Kunsthall gjennom Coast Contemporary for SCHLOSS.

Kunstnerisk ansvar, koreografi: Harald Beharie
Utøver: Harald Beharie
Kunstneriske samarbeidspartnere: Karoline Bakken Lund og Veronica Bruce
Skulptur: Karoline Bakken Lund og Veronica Bruce
Komponist: Ring van Möbius
Ytre øye: Hooman Sharifi, Inés Belli
Co-produsenter: Dansens Hus og RAS
Støttet av: Kulturrådet, Fond for lyd og bilde, Sandnes Kommune og TOU.
Foto: Phillip Mcleod