125-års Jubileumskonsert – Sandnes Symfoniorkester

Søndag 25. oktober kl. 19:00

HVOR: Stor sal - Kulturhuset
PRIS: fra 200,- til 300,-
ARRANGØR: Sandnes symfoniorkester

Kjøp billett

125-års Jubileumskonsert – Sandnes Symfoniorkester

Sandnes symfoniorkester, stiftet i 1895, feirer i år 125-år og inviterer med dette til jubileumskonsert i Sandnes kulturhus. Konserten blir jubileets hovedmarkering og orkesteret byr på et spennende program hvor det klassiske repertoaret står i fokus.

Konserten åpnes med Sjostakovitsj som sørger for god feststemning med sine triumferende, energiske og lekne melodier. Stykket ble skrevet i 1947 i forbindelse med 30. årsjubileet til Oktoberrevolusjonen i Russland men ble derimot ikke fremført før i 1954. Siden har ouverturen blitt et kjent verk i orkesterlitteraturen.

Opp gjennom årene har orkesteret samarbeidet med flere dyktige solister og jubileumskonserten blir intet unntak. Med seg har orkesteret en av dagens store norske utøvere, nemlig Christian Ihle Hadland som solist i Sergej Rachmaninovs storslagne klaverkonsert nummer 2 i C-moll. Konserten ble skrevet i 1901 og blir regnet som en av klaverlitteraturens virkelig store juveler. Ironisk nok ble den skrevet etter en vanskelig periode i komponistens liv, men både klaverstemme og orkestrering har gjort at konserten er blitt en favoritt både blant publikum og utøvere.

Konserten avsluttes med Antonín Dvorák sin optimistiske og muntre 8. symfoni. Symfonien, som ble skrevet i 1889, er sammen med hans 9. symfoni ett av hans mest spilte verker og kjennetegnes av sine vakre melodier og klare påvirkning av tsjekkisk folkemusikk.

Konserten ledes av dirigent Bjarte Engeset.

Bjarte Engeset har etter sin utdanning fra Sibelius-akademiet i Finland etablert seg som en av våre fremste dirigenter. Dette har ført til tallrike engasjementer i inn- og utland, som inkluderer konserter i Russland, USA og Mexico og flere innspillinger. Han har også gjort en stor innsats for å fremme norsk orkestermusikk. Bjarte er kunstnerisk leder og musikkdirektør for Kongelige Norske Marines Musikkorps. I tillegg er han tilknyttet Universitet i Stavanger som dirigentpedagog.

Christian Ihle Hadland trenger ingen nærmere presentasjon. Etter klaverstudier hos Jiri Hlinka i Bergen, ble han for alvor kjent da han i 2006 spilte og akkompagnerte sopranen Rene Fleming under utdelingen av Nobels fredspris. I dag er han etablert i tetsjiktet blant europeiske klaversolister og kammermusikere. Christian vedlikeholder sitt engasjement for hjembyen bl.a. gjennom sitt virke som mangeårig leder av Stavanger Internasjonale Kammermusikkfestival.